Omgaan met externe bestanden - zoals Pdf en Word

Indien gewenst kan er makkelijk gewerkt worden met externe bestanden, zoals Pdf, Word of Powerpoint (of andere soorten). U kunt hiervoor uw Ftp-account gebruiken om in te loggen en bestanden te uploaden. Hieronder wordt uitgelegd hoe u externe bestanden kunt ontsluiten.

Inloggen met uw Ftp-account

Log in met een "Ftp client" op uw website. Dit kan bijvoorbeeld met de windows verkenner, of met (soms gratis) Ftp programma's zoals Core Ftp Lite.

In dit voorbeeld wordt uitgegaan van de Windows verkenner.

Typ bovenin de verkenner het ftp-adres in van uw site en druk op [enter]. Het Ftp-adres ziet er als volgt uit:

ftp://ftp.<uwsite>.nl/

Er wordt gevraagd om uw inloggevens. Voer deze in en klik op OK.

Bestanden uploaden

Als u bent ingelogd, komt u in een (nog) lege folder. Hier kunt u bestanden in plaatsen, of nieuwe folders aanmaken, precies zoals u gewend bent met de windows verkenner.

Tip: Gebruik bij voorkeur geen spaties of bijzondere tekens in de bestandsnamen, omdat deze bestanden lastiger zijn te ontsluiten later via uw website! Gebruik in plaats van een spatie het minteken (-) of het liggend streepje (_).

Bestanden ontsluiten via uw website

Er zijn twee manieren voor het ontsluiten van bestanden. De eerste en waarschijnlijk meest gebruikte is om in de editor op de normale manier een link aan te maken. De tweede manier is om een nieuwe pagina toe te voegen en hier het externe bestand op te geven.

1. Reguliere link in de editor

Selecteer in de editor de tekst die een link naar het externe bestand moet worden.

Klik vervolgens op het link-knopje (schakel van de ketting) in de toolbar van de editor. Er wordt een schermpje geopend waarin de link kan worden opgegeven.

De link moet als volgt worden opgegeven:

/Files/<naam-extern-document>

Tip: Als u toch spaties in de bestandsnaam heeft, moeten deze in de link worden vervangen door %20 (de url-codering voor een spatie). Voor andere tekens gelden andere coderingen en sommige tekens zijn verboden voor een url. Vandaar de eerdere tip om geen spaties / bijzondere tekens te gebruiken.

2. Nieuwe pagina die automatisch het bestand opent

Met deze methode zal er automatisch een navigatieknop worden gemaakt voor het externe bestand.

Maak zoals gebruikelijk een nieuwe pagina aan in de editor. Vul de standaard velden in, zoals Titel, Omschrijving, Keywords, Friendly url, etc. Het content stuk kan leeg blijven, want dit zal bij externe documenten niet worden getoond.

Klik op "Geavanceerde opties" in de editor.

Er wordt een aantal extra velden getoond. Het veld waar het hier om gaat is "Externe url".

Vul in het bovenste tekstvak de externe link in (zoals omschreven bij "Reguliere link" hierboven) en sla de pagina op.

Voor deze pagina zal automatisch een navigatieknop worden getoond. Als bezoekers daar op klikken, zal het externe bestand worden geopend.

Tip: De knop [bladeren] niet gebruiken, tenzij BizzTools wordt gebruikt voor een intranetsite, waar alle gebruikers alle externe bestanden op een netwerkschijf hebben staan (met voor iedereen hetzelfde pad).

LET OP:

De folder waarin bestanden worden geupload is vrij toegankelijk (lezen, niet wijzigen) voor anonieme gebruikers (bezoekers van uw website). Anonieme gebruikers kunnen niet bladeren door de folder, maar wat gebruikers wel kunnen proberen is willekeurige url's uitproberen, zoals http://www.uwsite.nl/Files/Wachtwoorden.pdf of iets dergelijks.

Zet dus nooit bestanden met gevoelige informatie zomaar in deze folder. Mocht u ook willen werken met afgeschermde externe bestanden en folders, neem dan contact met ons op. Dit kan (tegen geringe meerprijs) geregeld worden.